Klasický nugát je oblíbený jako sladkost k podávání po jídle nebo jako lahodná pochoutka k dopolednímu či odpolednímu čaji.
250 g | med |
400 g | cukr moučka |
300 g | vlašské ořechy |
200 g | lískové oříšky |
6 | bílek |
1 lžíce | rýžový ocet 3% |
2 | dortové oplatky |
Mandle spaříme, scedíme, oloupeme, nasypeme na plech a dáme na 15 minut do trouby předehřáté na 180°C; dáváme pozor, aby se nepřipálily. Necháme je vychladnout, nakrájíme na nudličky a smícháme s nasekanými ořechy. Do hrnce vsypeme cukr, zalijeme 3/4 šálku horké vody a octem. Uvaříme hustý sirup. Potom přidáme med, dobře promícháme a vaříme až sirup opět dostatečně zhoustne. Z bílků ušleháme sníh. Za stálého šlehání pomalu přiléváme hotový sirup. Misku se sněhem vložíme do horké lázně a šleháme tak dlouho, až hmota zhoustne a sníh se začne trhat. Hmotu necháme za stálého šlehání vychladnout. Přidáme ořechy a mandle a jemně promícháme. Hmotou rovnoměrně silnou vrstvou potřeme oplatek a přikryjeme druhým. Zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne. Pak nugát rozkrájíme ostrým nožem namočeným ve vodě. Varianta: Nugátem, asi dvoucentimetrovou vrstvou, můžeme potřít oba oplatky a posypat je zbylými ořechy. Oplatky potom vložíme na 15-20 minut do trouby předehřáté na 160°C (pečeme jako bezé - pusinky). Sníh by měl pomalu zvětšovat svůj objem a neměl by zlátnout. Nugát vyjmeme z trouby až zcela vychladne a nakrájíme ho na čtvercové kousky.
autor Tým Vaření.cz
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena