Mouku nasypeme do mísy, rozhrneme v ní důlek a přidáme kvasnice rozmíchané s cukrem a 100 ml vlažné vody. Po obvodu mouky nasypeme kmín, sůl a podle chuti jakékoli zrní v podobě slunečnicových nebo jiných semínek. Kvásek necháme vzejít a asi po 20 minutách těsto smícháme se zbytkem vody a lžící octa. Těsto by mělo být relativně řidší.
Po půlhodině kynutí vyndáme těsto na vál posypaný moukou, pomoučníme ho a zapracujeme do něj trochu mouky. Těsto na chléb necháme na plechu trošku nakynout, zatímco se nám rozpálí trouba na 200 °C.
Chléb vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Pro lepší kůrčičku na posledních 5 minut zapneme horní gril naplno.
Klasický chléb podle tohoto receptu je hezky voňavý, na povrchu křupavý a vydrží krásně měkký 3 - 4 dny.