Připravíme si 6 starších rohlíků a nakrájíme je na kostičky. Na pánvi orestujeme špek a přidáme nakrájené rohlíky. Opékáme pozvolna asi 10 minut. Poté odložíme a ve větší míse smícháme půl kila hrubé mouky, tři vejce, dva žloutky, špetku soli a rozmícháme se studenou vodou v řídké těsto.
Pak přimícháme rohlíky se slaninou a na kostičky nakrájené uzené maso. Volbu nechám na chuti každého. Použil jsem krkovičku, ale myslím, že uzený bůček je lepší. Vše smícháme dohromady a necháme hodinu odležet.
Ve velkém kastrolu vaříme osolenou vodu. Z připraveného těsta tvarujeme knedlíky, které se vejdou do dlaně. Můžeme si namáčet ruce do studené vody, tvarování jde líp. Špekové knedlíky vaříme 20 minut, pak vyndáme a dáme na mísu.
Klasické špekové knedlíky podáváme s vychlazeným pivem.