Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na pár hodin do vody. Vodu poté slijeme.
Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Listy medvědího česneku nasekáme na nudličky.
V hrnci rozpálíme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Přihodíme česnek, necháme rozvonět, vsypeme scezenou čočku, přidáme bobkový list, sůl, libeček a zalijeme vodou asi 3 cm nad čočku. Přivedeme k varu, zvolníme plamen a za občasného promíchání vaříme doměkka. Voda se nám skoro celá vsákne, nebo spíš vytvoří společně s čočkou kašovitou konzistenci i bez zahušťování. Během vaření (spíš ke konci) přidáme i medvědí česnek. Kdyby voda chyběla, jednoduše dolijeme a provaříme. Nakonec čočku ochutíme petrželkou a majoránkou. Podle potřeby dosolíme.
Klasickou čočku bez mouky podáváme jen tak samotnou, přílohou může být sterilovaná okurka, vejce, párek či chléb.