4 ks | vejce | |
140 g | máslo | |
40 g | kakao | |
140 g | cukr moučka | |
140 g | polohrubá mouka | |
poleva | ||
---|---|---|
0.5 dl | rum | |
1 ks | citron | |
200 g | cukr moučka |
Máslo necháme změknout. Vejce pokojové teploty rozklepneme. Připravíme si ostatní suroviny - prosátou mouku, cukr a kakao. Máslo vyšleháme s cukrem, poté zašleháváme po jednom vejce, přisypeme mouku a zpracujeme hladké těsto. Nakonec přidáme kakao a zapracujeme. Těsto opravdu dobře vyšleháme, aby působilo skoro jako pěna. Menší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Formu také můžeme vyložit pečícím papírem. Hutné těsto nalijeme na plech a pomocí stěrky rozprostřeme po plechu. Kakaové těsto vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme cca 20 minut. Mezitím si připravíme polevu. Cukr prosejeme a po troškách zašleháváme rum a citronovou šťávu. Poleva musí být hustá a hladká. V případě potřeby cukru přidáme. Na ještě vlažné těsto nalijeme polevu a stěrkou potřeme celý povrch. Dáme do chladu a necháme zcela zatuhnout. Z těsta poté vykrajujeme měsíčky (vykrajovátkem s kulatým okrajem - kolečko, sněhulák, konec hříbku apod.). Kakaové měsíčky s rumovou polevou ukládáme do dózy nebo krabičky a podáváme jako lahodné cukroví. U nás je velmi oblíbené a recept mám po babičce.
10 nejoblíbenějších druhů cukroví: Najdete mezi nimi ty své?
Medové perníčky, kakaové pracny, voňavé vanilkové rohlíčky a klasické linecké. Nebo dáváte přednost nepečeným druhům cukroví a nejdříve z vánočního stolu mizí vosí hnízda a rumové kuličky? Ať už je to jakkoli, jsou druhy cukroví, které k vánočním svátkům patří. A pokud ještě nemáte své oblíbené recepty, máme pro vás pár tipů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena