Z cukru, rumu, kakaa, másla, vanilkového cukru a rozdrcených dětských piškotů vypracujeme hmotu, kterou dáme do folie a necháme chvíli odležet v lednici, aby se úly lépe dělaly.
Z těsta vytvarujeme kuličky, které obalujeme v cukru a vtlačíme do formiček na vosí hnízda tak, aby zůstal prostor pro náplň. Vosí hnízda necháme na tácku vysušit. Dělám je v předstihu i čtrnáct dní před Vánocemi a schovávám před dětmi.
Takto přichystané úly těsně před Vánocemi naplníme náplní a postavíme na piškoty, které tvoří dno hnízda. Na náplň utřeme do pěny změklé máslo s cukrem, žloutkem, rumem a naplníme náplní vosí hnízda.
Úly pak uchováváme v chladu až do Vánoc.
Kakaová vosí hnízda podáváme jako chutné vánoční cukroví, které na vánočním stole dlouho nevydrží.