V hrnci bez oleje, mleté maso tuk pustí, při nízké teplotě orestujeme mleté maso. Restujeme za občasného míchání, dokud maso nechytne hnědou barvu. Přidáme rozmáčknutý česnek, nakrájený pórek, nakrájené žampiony a na malé kousky nakrájené velké brambory. Společně restujeme pár minut a podlijeme vínem, které necháme odpařit. Česnek odebereme.
Do základu polévky přilijeme vývar a společně provaříme 10 minut. Do polévky přidáme sýr a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Přidáme smetanu a vaříme další 3 minuty. Uvařenou jemnou polévku odstavíme, dochutíme troškou soli, pepřem a podle chuti i chilli nebo pikantní koření.
Jemnou polévku se smetanou podáváme teplou posypanou čerstvou petrželkou a opečenými krutony.