Recept na chutnou a lehkou polévku z kedluben a brambor s bylinkami, kterou podáváme s toasty nebo krutony.
2 stroužky | česnek |
1 lžíce | máslo |
150 g | brambory |
1 ks | cibule |
800 ml | voda |
150 g | kedluben |
čerstvé bylinky | |
1 kostka | bujón s bylinkami a olivovým olejem |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
podle potřeby | |
sladká smetana |
Brambory a kedlubnu oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme najemno. Čerstvé bylinky usekáme. Nejvhodnější je mladá jarní kopřiva, pažitka, petrželka nebo řeřicha. Na másle zpěníme cibulku a česnek, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme na kousky nakrájenou kedlubnu a brambory. Vše přivedeme k varu, vložíme kostku bujónu s bylinkami a extra panenským olivovým olejem a zvolna zeleninu uvaříme doměkka. Potom kedlubnovou polévku rozmixujeme, opět přivedeme k varu, vmícháme usekané bylinky a odstavíme z tepla. Jarní polévku s kedlubnou rozdělíme na talíře, zjemníme lžičkou smetany a podáváme s toastovým chlebem nebo krutony.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena