Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a polovinu osmahneme na pánvičce, přidáme jáhly, ochutíme solí a pepřem, přilijeme vývar a necháme asi 20 minut vařit pod pokličkou.
Zbytek cibule osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme špenát, okořeníme muškátovým oříškem, mletou sladkou paprikou a prolisovaným česnekem. Špenát krátce podusíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a krátce je podusíme na pánvi s trochou másla či oleje. Žampiony osolíme, opepříme a pokapeme citronem, můžeme přidat i trochu prolisovaného česneku.
Podušený špenát vložíme do vymazané zapékací misky, nasypeme jáhly a uhladíme. Na jáhly poklademe rajčata, podušené a ochucené žampiony a zasypeme nastrouhaným sýrem.
Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut.
Jáhlový nákyp se zeleninou podáváme jako zdravý a lehký hlavní chod.