Z 1 dl vlažného mléka, droží, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme vykynout. Pak přidáme zbylou mouku, cukr, žloutky, vlažnou smetanu, sůl, rozpuštěné máslo a promícháme. Vznikne nám řidší těsto, které necháme v míse, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 30 minut.
Plech si vymažeme. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky nebo plátky, jádřince samozřejmě odstraníme. Připravíme si mletý mák.
Na plech pomocí vařečky a prstů těsto roztáhneme a hustě poklademe jablky. Zasypeme mákem a vanilkovým cukrem.
Jablkový kynutý koláč dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 30 - 40 minut, opravdu záleží na troubě.
Jablkový kynutý koláč s mákem je dobrý ještě teplý, ale i na druhý den jím nikdo nepohrdne. Zůstane pěkně měkký a vláčný.