Recept na jemný kynutý koláč s jablkovo- skrořicovou náplní a drobenkou.
těsto | |
---|---|
50 g | cukr |
0.5 lžičky | sůl |
1 ks | vejce |
60 g | máslo |
0.5 kostky | droždí |
400 g | hladká mouka |
1 lžíce | citronová šťáva |
drobenka | |
80 g | máslo |
80 g | cukr krupice |
1 balíček | vanilkový cukr |
150 g | hrubá mouka |
náplň | |
400 g | jablko |
1 lžíce | cukr moučka |
0.5 lžičky | skořice mletá |
podle potřeby | |
tuk na vymazání | |
hrubá mouka na vysypání |
Nejdříve si připravíme těsto. V míse utřeme droždí s jednou lžící cukru, přilijeme polovinu mléka, vše promícháme s jednou polévkovou lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Jakmile kvásek vyběhne, přídáme zbývající ingredience na těsto. Tedy mléko, mouku, vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou šťávu a vše důkladně propracujeme. Hotové těsto zakryjeme a necháme asi 45 minut kynout. Mezitím si připravíme jablkovou náplň a drobenku. Oloupaná a jadřinců zbavená jabkla nastrouháme najemno a promícháme se lžící moučkového cukru a 1/2 lžičkou skrořice. Na drobenku smícháme všechny uvedené ingredience a ručně promneme. Vykynuté těsto rozprostřeme do tenké vrstvy na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme vrstvou jablkové náplně a posypeme drobenkou. Koláč pečeme zvolna v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut dorůžova. Jablečný kynutý koláč s drobenkou necháme vychladnout, poté ho nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.
Jablečný speciál: Jak využít úrodu jablek na maximum
Podzimní sklizeň jablíček se nám blíží. Máme pro vás tipy, jak zpracovat úrodu tak, abyste z ní vytěžili co nejvíc. Poradíme se sklizní, zavařováním i sušením jablek. Také jsme pro vás vybrali spoustu osvědčených jablečných receptů, vždyť kdo by odolal vláčným koláčům a štrúdlům právě s jablky.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena