Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Lehce vymastíme kulatou zapékací formu (20 cm). Dno poklademe polovinou jablek, zalijeme skořicovým medem, poprášíme pomerančovou kůrou a navrstvíme zbylé plátky jablek.
Máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce a mléko vyšleháme do světlé pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a šleháme, až je těsto nadýchané. Těsto nalijeme na ovoce a uhladíme.
Vložíme do mikrovlnky a pečeme na 600 - 750 W (podle typu trouby) asi 10 minut. Upečený koláč poznáme podle toho, že okraje odstoupily od formy a je na povrchu pevný, i když ještě trochu vlhký.
Jablečný koláč z mikrovlnky necháme ještě chvíli chladnout, pak teprve opatrně vyklopíme. Není třeba cukrovat.