Čistý hrášek dáme vařit asi do litru a půl studené vody. Hrášek vaříme do změknutí. Jakmile je hrášek měkký, jednu naběračku si odebereme a zatím ji necháme stranou. Zbytek hrášku i s vodou, kde jsme hrášek vařili, rozmixujeme nejlépe ponorným mixerem do krému. Krém osolíme a opepříme podle naší chuti. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky promícháme se smetanou a přimícháme žloutkovo-smetanovou směs. Přidáme i hrášek, který jsme si nechali stranou. Krátce povaříme a hráškový krém odendáme.
Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kostičky. Nakrájená rajčata uložíme na sací kartu, abychom je zbavili šťávy. Nakrájená rajčata krátce oretustujeme na lžíci olivového oleje. Rajčata osolíme, opepříme a promícháme s nasekanou bazalkou.
Hráškový krém se smetanou upravíme do misek nebo na talíře a ozdobíme restovanými rajčaty. Můžeme posypat i krutony.
Hráškovou polévku se smetanou podáváme teplou jako první chod.