Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno.
Slaninu rozškvaříme v hrnci. Vsypeme cibuli a dorůžova ji osmahneme. Přidáme maso a za stálého míchání jej osmahneme. Jakmile pustí šťávu, osolíme maso, zaprášíme moukou, promícháme, osmahneme a podlijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř, přiklopíme a zvolna dusíme. Šťávy by mělo být menší množství, jen aby se maso a cibule nepřipálily. Podle potřeby podléváme vínem. K měkkému masu přilijeme smetanu a ještě zvolna povaříme, aby se smetana nesrazila a omáčka byla přiměřeně hustá. Dochutíme špetkou rozemnutého tymiánu a solí. Zjemníme máslem.
Hovězí vinařský guláš podáváme s přílohou podle chuti.