1 kg | cibule | |
2 l | vývar z kostí | |
1 kg | hovězí kližka | |
2 lžíce | mletá gulášová paprika | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
hotová jíška | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
kmín | ||
mletý pepř |
Hovězí maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo (větší kostičky), poměr masa a cibule 1:1. Cibuli dáme lehce zpěnit na rozpálený olej, za sklovata přidáme nasolené hovězí kostky a prudce osmahneme. Zaprášíme 2 lžícemi gulášové papriky, necháme lehce podusit, aby se udělala pěkná tmavší barva, ne však dlouho, aby paprika nezhořkla. Podlijeme hovězím vývarem, pokud nemáme, lze šidit kostkou bujonu či masoxu. Maso povaříme doměkka, rychlejší je to v "papinově hrnci", já však pozvolna nechávám několik hodin běžně v klasickém hrnci. Po změknutí masa dochutíme solí, pepřem (lze přidat i kmín, ale já ho ale moc nemusim) a zahustíme. Já dávám hotovou jíšku, můžete si udělat ale svoji, případně zahustit jinak, jak jste zvyklí. Hovězí guláš ala Dočík podáváme s houskovým knedlíkem či těstovinami (ke knedlíku patří na guláš čerstvá nakrájená cibule).
Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem
Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
Autor:Martin Dočekal
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena