Maso podle potřeby očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a pomalu je necháme zrůžovět. Přidáme trochu papriky, promícháme a ihned vsypeme kostky na guláš. Maso ze všech stran důkladně osmahneme a osolíme. Přidáme protlak, pepř, kmín, horkou podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zahustíme moukou a podlijeme podlijeme vodou. Přidáme prolisovaný česnek a majoránku a zvolna vše krátce povaříme. Ochucenou šťávu přecedíme, vložíme maso a prohřejeme nebo povaříme. Záleží na tom, jak je měkké maso.
Hovězí guláš podáváme s houskovým knedlíkem.