Cibuli oloupeme, houby očistíme a papriku důkladně omyjeme a zbavíme jadérek. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Připravíme si i rajčata, která předem spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky.
V kastrolu zpěníme na sádle nadrobno nasekanou cibuli, přidáme na větší kusy nakrájené a houby, papriky nakrájené na nudličky, sůl, pepř a kmín. Kastrol přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Podle potřeby podlijeme vývarem.
Pak přidáme na čtvrtky nakrájené brambory a přilijeme zbytek vývaru. Jakmile jsou brambory měkčí, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata. Vaříme do změknutí brambor. Nakonec do směsi zamícháme nakrájený salám a krátce jej prohřejeme.
Houbový gulášek podáváme s chlebem.