Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Můžeme použít i žampióny. Kopr nasekáme na jemno.
Brambory a houby dáme vařit do předem osolené vody nebo vývaru a přidáme špetku mletého kmínu. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme smetanu, ve které jsme si předem rozkvedlali mouku, a krátce povaříme.
Dále přidáme nasekaný kopr a vejce. Vejce můžeme předem rozšlehat nebo je jen tak pustit do polévky a lehce zamíchat. Vše necháme za občasného míchání povařit asi 5 minut.
Polévku odstavíme z ohně a přidáme ocet. Polévku s octem již nevaříme! Srazila by se v ní smetana. Kulajdu můžeme ještě dochutit vegetou, pepřem apod., zkrátka podle chuti.
Hančinu kulajdu podáváme na stůl s čerstvým pečivem nebo chlebem.