Na guláš můžeme použít kilo hovězího, vepřovou plec, ale klidně i maso drůbeží. Maso nakrájíme na kostky, cibuli pokrájíme tak, jak jsme zvyklí na guláš. Česnek nasekáme nadrobno, přisypeme kari, sladkou papriku, solamyl, osolíme a opepříme. Přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Houby vyždímáme, trochu překrájíme a vše v míse zamícháme dohromady. Přidáme litr vody se 2 rozmíchanými hovězími bujóny (k drůbežímu dáváme drůbeží bujón) a opět promícháme.
Směs na guláš dáme do pekáče, přikryjeme alobalem (těsně) a při teplotě 250 °C pečeme 1,5 hodiny. Pekáč neodkrýváme. Na vepřové by podle mé trouby stačí 1 hodina, na drůbeží 45 minut.
Guláš v troubě bez starostí je velmi dobrý a hlavně nevyžaduje žádnou
pozornost. Jako přílohu můžeme mít to, co se hodí každému z nás. Guláš bez starostí nám vyjde na 5 - 6 porcí.
Kdo nemá rád houby, jednoduše je z receptu vynechá.