Hovězí maso nakrájíme na drobnější kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a rozetřeme.
Cibuli osmažíme na sádle dorůžova. Přidáme nakrájené maso, orestujeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Zasypeme mletou sladkou paprikou, podlijeme vodou a dusíme za občasného promíchání, až je maso měkké. Potom základ dolijeme vodou podle potřeby a necháme zavařit. Dále vložíme syrové brambory a uvaříme je do poloměkka.
Do rozehřátého sádla přisypeme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku, kterou rozšleháme s vodou. Polévku jíškou zahustíme a necháme provařit. Mezitím přidáme rozetřený česnek, majoránku, dochutíme solí a polévkovým kořením. Když je mouka provařená, tak polévku odstavíme a můžeme podávat.
Gulášovou polévku s hovězím masem můžeme podávat s čerstvým pečivem jako hlavní chod.