V hrnci smícháme suroviny na nálev (voda, ocet, pivo, nové koření, bobkový list a pepř).
Mezitím si připravíme sklenici na utopence. Já používám 5l sklenici.
Oloupeme špekáčky (čím poctivější, tím lépe se loupou). Dále je nařízneme do kříže, ale někde za polovinou špekáčku musí zůstat v jednom kuse. Dovnitř naříznutých špekáčků nameleme pepř (ideálně čtyřbarevný).
Špekáčky do sklenice vkládáme do vrstev s cibulí nakrájenou na kolečka (cibulí nešetřit). Průběžně prosypáváme moučkovým cukrem. Nebojte se přitlačit a pěkně je "naštosovat". Doporučuji přidat i feferonky (zhruba 1 feferonka na 3 špekáčky).
Nálev mezitím nejspíš začne vařit. Přidáme DEKO a 4 - 8 minut povaříme. Necháme vychladnout.
Nakonec vše zalijeme VYCHLADLÝM nálevem. Necháme zrát nejméně 10 dní, v temnu a chladu (ale zase ne v lednici, aby se lák stihl rozležet).
Filovy utopenci nejlépe chutnají s chlebem a ještě lépe s plzeňským pivem.