2 stroužky | česnek | |
1 ks | brambory | |
1 ks | pórek | |
2 řapíky | řapíkatý celer | |
1 ks | červená cibule | |
600 g | dýně Hokaido | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
0.5 lžičky | kari koření | |
mletý černý pepř | ||
bujón | ||
0.2 lžičky | mletá kurkuma | |
1 větvička | čerstvý rozmarýn | |
příloha | ||
1 ks | sýr | |
1 ks | niva | |
4 ks | rohlík | |
podle potřeby | ||
olivový olej |
Dýni hokkaido omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky i se slupkou. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli s česnekem osmažíme dozlatova. Přidáme nakrájený pórek, řapíkatý celer, dýni a asi 3 minuty restujeme. Poté přidáme nakrájený brambor, půlku slepičího a půlku zeleninového bujonu, osolíme a opepříme. Dále zalijeme vroucí vodou, aby byla dýně ponořená. Dýňovou polévku vaříme 15 - 20 minut. Když je dýně měkká, polévku odstavíme, rozmixujeme, přidáme půl lžičky kari, špičku lžičky kurkumy, podle chuti dosolíme a dopepříme. Krutony si připravíme následovně. Nastrouháme sýr a nivu, smícháme v poměru 4:1. Z rohlíků (lepší jsou včerejší) odřízneme tenoučkou vrchní a spodní kůrku, pak je podélně a příčně rozkrojíme. Získáme čtvrtky rohlíků, které mají z obou stran vnitřek. Na olivovém oleji osmažíme větvičku rozmarýnu (asi 40 sekund), poté ho z oleje vyjmeme. Větvičku můžeme použít na ozdobu polévky. V tomto oleji rohlíky z obou stran namočíme. Smíchaný sýr na rohlíky z obou stran přitlačíme a na sucho smažíme též z obou stran dozlatova. Rohlík v pánvi trochu přitlačíme, sýr se rozpustí v hladkou vrstvu a lépe se pak otáčí. Dýňovou polévku se sýrovými krutony ihned podáváme na stůl k jídlu.
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
Autor:werik
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena