Očištěnou mrkev pokrájíme na menší kousky nebo na kolečka, jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na zhruba centimetrové kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky a oloupanou cibuli nakrájíme na hrubší kostičky.
Cibuli dáme dozlatova osmahnout do hlubší pánve na rozpálený olej a potom přidáme mrkev s česnekem. Asi 5 minut necháme bez pokličky za občasného promíchání osmahnout, pak přidáme veškeré koření a dolijeme horkou vodou, tak aby byla mrkev ponořená. Přikryjeme pokličkou a necháme chvíli vařit. Když se část vody zredukuje, přidáme nakrájené jablko, promícháme a opět přikryjeme pokličkou. Když už je mrkev měkká a veškerá voda vyvařená, pokrm je hotový. Podle chuti ještě dosolíme, můžeme přidat ještě kmín.
Dušenou mrkev s jablkem podáváme jako přílohu i hlavní chod.