Recept na dobré domácí housky, které k víkendovému ránu rozhodně patří. Skvělé jsou nejen na snídani, ale k polévce a zapečené třeba k jednoduché večeři.
1 lžička | cukr |
sůl | |
2 ks | vejce |
500 ml | mléko |
1 kostka | droždí |
750 g | hladká mouka |
na potření | |
---|---|
vejce | |
na ozdobu | |
mák nebo sezam |
Z droždí, mléka a cukru a trošky mouky necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, vejce, sůl (podle chuti, na toto množství dávám tak půl plné hrsti), kvásek a mléko. Mléko přidáváme postupně, podle potřeby. Vymísíme těsto - musí být vláčné, řidší (asi jako na vdolky). Necháme na teplém místě kynout. Po vykynutí na vále vyválíme z těsta širší váleček, který nakrájíme na kousky, ty rozválíme na menší dlouhé válečky. Z každého válečku uděláme uzlík a dáme na plech. Můžeme dělat i jiné tvary, ale uzlíky jsou nejrychlejší.
Na plechu pomažeme uzlíky rozšlehaným vejcem a posypeme mákem či sezamem. Domácí housky - uzlíky pečeme na 180 °C dozlatova. Housky jsou výborné k domácí gulášové, hrachové, čočkové či jiné polévce.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
autor winy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena