těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
1 ks | vejce | |
150 ml | mléko | |
0.5 ks | droždí | |
30 dkg | hrubá mouka |
1. Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl vložíme do mísy. Navrch vložíme droždí a necháme 15 minut vzejít kvásek. Potom vše smícháme a 15 minut hněteme v robotu nebo mixérem. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do tepla nebo třeba na topení.
2. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou propracujeme a vytvarujeme knedlíkové šišky. Šišky necháme ještě asi 10 minut dokynout, otočíme a zároveň dáme vařit osolenou vodu.
3. Do vroucí vody vložíme kynuté knedlíky tak, že knedlík opět otočíme. Domácí kynutý knedlík vaříme 15 minut, neotáčíme a po vyjmutí ihned propícháme.
4. Domácí kynutý knedlík podáváme jako přílohu k omáčkám a masu.
TIP k přípravě kynutých knedlíků
Stěny těsta by měly být co nejvíc hladké. Pokud se tato fáze zanedbá, s největší pravděpodobností při vaření knedlík praskne.
Foto: Shutterstock.com
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Zelí k pečenému vepřovému masu? Zkuste kedlubnové!
Zelí je výbornou přílohou zejména k pečenému vepřovému masu. Nemáme-li ho po ruce, stačí sáhnout po kedlubnách. Jednoduchý FOTORECEPT na šťavnaté kedlubnové zelí krok za krokem.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Autor:Daniel Synek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena