Vezmeme 1 kg hladké mouky a vsypeme do vetší mísy, můžeme přidat i mouku žitnou, třeba půl na půl. Dáme dále kmín, cukr, sůl, trochu oleje, snítku bazalky, trochu kysaného mléka, mléko a dolijeme podle potřeby vlažnou vodou. Nezapomeneme dát 1,5 balíčku droždí sušeného nebo čerstvého 1 kostku.
Těsto pořádně vypracujeme a zaprášíme hladkou moukou. Počkáme, až trochu nakyne, a ihned děláme bochánky. Dnem vzhůru je dáváme do ošatek nebo do hlubokých oválných talířů, které máme vysypány dostatečně moukou. Počkáme, až těsto nakyne a chleby dáme na plechy. Domácí chleby s bazalkou pečeme asi tak 40 minut. Nejprve 10 minut na teplotě 220 °C. Potom trochu otevřeme troubu na pět. Ale jen trochu! Zase zavřeme a dopečeme při teplotě 180 °C. Při konečném pečení ještě rozprašovačem postříkáme chléb vodou. Vytáhneme z trouby chléb a máme hotovo.
Domácí chléb s bazalkou podáváme podle chuti.