4 stroužky | česnek | |
2 ks | vejce | |
2 lžičky | majoránka | |
2 ks | cibule | |
1 kg | cuketa | |
150 g | polohrubá mouka | |
200 g | tvrdý sýr | |
250 g | salám šunkový | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Asi 800 g oloupané cukety nastrouháme do větší mísy. Třetinu cukety můžeme nahradit brambory. Cibule nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Šunkový salám také nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme. K cuketě přidáme nakrájené cibule, šunkový salám, tvrdý sýr, polohrubou mouku (já dala celozrnnou), půl balíčku prášku do pečiva, 2 vejce, půl lžičky soli, 2 lžičky majoránky, 4 stroužky prolisovaného česneku a dobře promícháme. Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozetřeme těsto na cukeťák, uhladíme a pečeme asi 1 hodinu. Velmi záleží na tom, jak je vrstva těsta vysoká. Cukeťák z trouby podáváme teplý jako hlavní chod.
Nejoblíbenější recepty z cukety
Cuketovou sezónu je třeba si pořádně užít. Inspirujte se našimi recepty, ve kterých cuketa nesmí chybět. Čistě zeleninové, s masem, ale i na sladko v koláčích chutná jednoduše báječně.
Autor:Jana Barcalová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena