Do mísy dáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme vejce, orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, na jemno posekanou petrželovou nať, bylinky, mletou sladkou papriku, dobře promícháme a zahustíme na tvárnou směs strouhankou. Směs necháme odpočinout, aby se dobře propojily všechny chutě.
Zatím pokrájíme na hrubší proužky domácí uzenou slaninu, očištěné brambory pokrájíme na kolečka o tloušťce 3 až 5 mm, čerstvou kapii zbavíme jádřince, semínek a žilek, omyjeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 1,5 cm.
Připravíme základ pro naší rajčatovou omáčku tak, že smícháme 5 lžic domácí rajčatové šťávy s 500 ml horkého domácího slepičího vývaru. Z masové směsi tvarujeme vlhkými rukama malé kuličky velikosti jako pingpongové míčky, které mezi dlaněmi zlehka zploštíme.
Zapékací mísu jemně vymastíme domácím sádlem a suroviny ukládáme na stojato za sebou v následujícím pořadí: brambor, čuftu, brambor, kapii, brambor, čuftu a pokračujeme, dokud nespotřebujeme připravené suroviny. Na vrch poklademe proužky uzené slaniny a přilijeme naši připravenou rajčatovou omáčkou.
Zapékací mísu přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme 40 minut, poté odstraníme alobal a dopečeme při stejné teplotě asi 20 minut odkryté.
Čufty z Dalmácie vybereme, postavíme horké na podložku na stůl a každý si svojí porci naservíruje na talíř sám. Jde o velmi chutné, šťavnaté a voňavé kořeněné jídlo, které se upeče v jedné nádobě.