Cizrnu propláchneme, zalijeme vodou a necháme nabobtnat (12 hodin). Poté cizrnu vaříme minimálně hodinu v osolené vodě, ve které byla namočená. Uvařenou cizrnu scedíme.
Připravíme si rajčatovou směs. Oloupeme a na jemno nakrájíme velkou cibuli, kterou na lžíci oleje opečeme. Rajčátka si nakrájíme na čtvrtiny a přidáme k cibulce, přidáme také lžíci protlaku a podle potřeby cukru, pokud jsou rajčata kyselejší. Dále směs osolíme a opepříme a nakonec přidáme nakrájenou petrželku. Rajčatovou směs odstavíme ze sporáku a v horké směsi rozpustíme máslo, vytvoří se omáčka. Směs nakonec promícháme s cizrnou. Cizrnový salát s rajčaty můžeme ještě podle potřeby dochutit.
Cizrnový salát s rajčaty skvěle chutná teplý i studený.