Nejprve si očistíme cibule a nakrájíme na čtvrtkolečka, která se nám budou rozpadat na jednotlivé proužky. Po nakrájení všech cibulí rozpálíme plotnu a necháme v hrnci rozehřát máslo.
Jakmile se máslo rozehřeje, přisypeme nakrájenou cibuli, mícháme a restujeme. Po lehkém zarestování přidáme kuličky jalovce, snítky rozmarýnu a hřebíčky, aby se při dalším restování uvolnila vůně koření. Poté přilijeme i vinný ocet a červené portské víno. Přisypeme také třtinový cukr a dále restujeme, cibule nám lehce zkaramelizuje.
Cibulovou směs dochutíme také solí, pepřem a kardamomem. Po zkaramelizování dále pozvolna restujeme na mírném plameni a přimícháme krémové balsamico. Celkem restujeme cca 20 - 30 minut, cibulová směs tak ztmavne do tmavě fialové barvy a odpaří se téměř všechna tekutina. Nakonec vmícháme lžíci povidel a odstavíme z plotny. Ochutnáme a případně doladíme chuť dle vlastních preferencí.
Pokud cibulové chutney nezkonzumujeme ihned, směs naplníme do uzavíratelné sklenice, necháme vychladnout a uchováváme v lednici. Spotřebujeme v následujících dnech.