Droždí rozmícháme s vlažnou vodou. Mouku prosejeme a promícháme se solí. Potom mouku promícháme s olejem a rozmíchaným droždím. Vše propracujeme v hladké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Po této době opět těsto "srazíme", tedy řádně prohněteme a necháme opět půl hodiny kynout.
Mezitím si připravíme náplň. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na proužky. Žampiony očistíme a nakrájíme na nudličky. Nakládaná sušená rajčata a olivy necháme okapat a potom je jemně usekáme.
Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Vmícháme papriky, žampiony, olivy a sušená rajčata. Vše krátce podusíme, osolíme, opepříme a směs necháme vychladnout.
Z vykynutého těsta, na pomoučněném vále, vypracujeme plát dlouhý asi 110 cm a široký 17 cm. Těsto potřeme kečupem a posypeme usekanou bazalkou. Do středu těsta rozložíme vychladlou náplň a potom vše srolujeme do dlouhého "hada".
Plech vyložíme pečícím papírem a naplněné těsto tvarujeme od středu do tvaru "šneka". Chleba potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby předtopené na 220 °C. Jakmile těsto vyběhne, teplotu snížíme a dopečeme dozlatova. Propečení zjistíme pomocí špejle.
Chlebového šneka po italsku můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k nejrůznějším masovým minutkám jako jsou ryby či steaky.