Začneme tím, že si dáme vařit kvalitní italské špagety do vroucí osolené vody s kapkou olivového oleje. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek na plátky. Papričky zbavíme jadérek a dužinu nasekáme. Rajčata spaříme, nařízneme, oloupeme a nasekáme. Nasekaná rajčata dáme do mísy a necháme chvilku odstát. Pustí vodu, kterou následně vylijeme. Uvařené špagety scedíme.
Během vaření špaget si na pánvi rozehřejeme olivový olej. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Když je cibule sklovitá, přidáme česnek. Po asi 1 minutě přidáme nasekané chilli papričky zbavené jader. Rajčata přidáme do pánve s cibulkou, česnekem a chilli a necháme povolit. Poté do pánve přidáme nasekanou čerstvou bazalku, osolíme, opepříme a necháme chvilku provařit, asi 3 minuty.
Do hotové směsi zamícháme uvařené špagety a úplně na závěr při plamenu na minimum vmícháme nastrouhaný parmazán.
Chilli špagety servírujeme se strouhaným parmazánem a dobrým bílým vínem.