Chobotnice vykucháme a dáme do vřící vody. Přidáme česnek a rozmarýn. Chobotnice vaříme, dokud nezměknou, tj. baby chobotničky cca 20 minut a normální velké chobotnice déle.
Do misky si mezitím připravíme olej (může být i olivový), nasekaný rozmarýn, rozmačkaný česnek, červenou papriku, popř. trošku grilovacího koření.
Jakmile jsou chobotničky měkké, vyjmeme je z hrnce a nakrájíme na kousky ( cca 2 - 5 cm). Naložíme do misky a dáme na hodinku i více uležet do chladna. Čím déle naložené, tím lépe.
Naloupeme si plátky cibule, nakrájíme papriku, připravíme slaninu. Jednoduše cokoliv, co máme rádi ve špízech, eventuelně malé brambory. Vše napichujeme na jehlu - chobotnička, cibule, paprika, anglická slanina. Jakmile máme všechny chobotničkové špízy připraveny, můžeme pomazat zbytkem nálevu a pokládáme na gril.
Chobotničkové špízy na grilu by měly být pěkně zlatavé. Podáváme s libovolnou přílohou.