Fazole namočíme a uvaříme podle návodu na obalu. Dlouhozrnnou rýži uvaříme ve větším množství osolené vody doměkka. Pak rýži scedíme a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na jemné kostičky. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Omytou papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky.
Na malém množství oleje necháme rozškvařit slaninu a škvarečky vyjmeme. Do výpeku vložíme cibuli, česnek a papriku a vše krátce orestujeme. Pak do směsi vmícháme uvařené fazole a vše podlijeme šálkem vody a vínem. Přidáme bobkový list a drcený kmín, vše zakryjeme a zvolna dusíme asi 15 minut. Nakonec k fazolím vmícháme uvařenou rýži a škvarečky, vše prohřejeme a podáváme.
Červené fazole s paprikou a rýží podáváme jako přílohu k pečenému vepřovému masu.