Bulgur připravíme podle návodu na obalu. Většinou se připravuje tak, že se zalije dvojnásobným množstvím horké vody (lépe zeleninovým vývarem), přivede se k varu a 7 minut se vaří. Poté bulgur přikryjeme pokličkou a necháme ještě 10 minut dojít. Hotový bulgur scedíme.
V tuto chvíli máme čas na přípravu zeleniny. Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Komu na rajčatech nevadí slupka, může ji nechat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, cibuli osmahneme, přidáme papriku, rajčata a chvíli dusíme ve vlastní šťávě. Stačí opravdu pár minut, zelenina má zůstat na skus. K zelenině přisypeme bulgur, promícháme, dochutíme solí, pepřem a podle chuti i trochou tymiánu.
Bulgur se zeleninou sypeme před podáváním nastrouhaným parmazánem. Je dobrý teplý i studený.