1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
70 dkg | brambory | |
20 dkg | hrubá mouka |
1. Uvaříme brambory ve slupce (nejlépe 1 den předem).
2. Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše prohněteme rukama a pořádně propracujeme.
3. Když je těsto pořádně zpracované, uválíme z něj válečky - knedlíky. Z tohoto množství mi většinou vyjdou 3 knedlíky.
4. Nakonec si postavíme vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Do této vařící vody ponoříme knedlíky a vaříme je 10 - 12 minut. Já osobně vařím knedlíky 6 minut na jedné straně a pak je otáčím. Po vyjmutí z vody hotové knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily. Na krájení knedlíků se mi nejvíce osvědčila zubní nit.
5. Bramborové knedlíky od babičky podáváme jako vynikající přílohu k masu, špenátu nebo zelí.
!TIP k vaření brambor
Brambory na knedlíky vaříme nejlépe večer, do rána vychladnou a bude se s nimi dobře pracovat. Brambory nevaříme úplně doměkka, knedlíky pak nemají tendenci se rozvářet.
Foto: Shutterstock.com
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem krok za krokem
Připravíme si knedlíky z bramborového těsta, plněné uzeným masem a skvělým zelím s nastrouhanými jablky. Krok za krokem se naučíme velmi jednoduché bramborové těsto, které je bez předvařování a strouhání brambor, tedy velmi rychlé a zvládne ho opravdu každý.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:Lusy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena