Nejprve umyjeme a uvaříme brambory celé ve slupce. Vaříme je asi 20 minut. Poté brambory odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím vaříme očištěnou kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer a vejce. Celer nedávám, nemám ráda jeho chuť. Do vody, ve které vaříme zeleninu, můžeme přidat jednu snítku kadeřavé petrželky, dodá jí výraznější chuť.
Než se nám uvaří zelenina, nakrájíme nadrobno cibuli a spaříme ji vařící vodou, Ztratí tak palčivost. Také nakrájíme salám a okurky. Po vychladnutí nakrájíme i zeleninu. Čím menší kousky, tím lepší salát. Všechnu zeleninu, hrášek bez nálevu, cibuli, salám a nakrájené vejce smícháme. Přidáme hořčici, sůl a pepř podle chuti. Oloupeme již vychladlé brambory a nakrájíme je na kostky (opět lepší menší) a jemně je přimícháme k ostatním přísadám. Nakonec přidáme majonézu. Dávám skoro celou sklenici Hellmann´s a dochucujeme solí. Potřebujeme-li zjemnit chuť, je nejlepší uvařit ještě jedno vajíčko a přidat ho.
Bramborový vánoční salát dáme do ledničky a necháme vychladit a uležet. Hotový bramborový vánoční salát podáváme s masem podle chuti.