Brambory, řapíkatý celer a houby očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory a celer zalijeme vodou (asi 400 ml), přidáme sůl, bobkový list, sušenou Horalku a vše přivedeme k varu. Pak vmícháme hrubozrnnou hořčici, špetku drceného kmínu a zvolna vaříme doměkka.
V jiném malém kastrůlku povaříme ve 250 ml vody osolené, opepřené a okmínované houby. Houby vaříme asi 15 - 20 minut a podle potřeby přiléváme vodu. Pak houby scedíme a vymačkáme. Do polévky budeme potřebovat kvůli snášenlivosti pouze vývar z hub, který je oproti celým houbám lépe tolerován.
Když je zelenina měkká, odstraníme bobkový list a vše rozmixujeme tyčovým mixerem, přilijeme vývar z hub a podle potřeby dochutíme.
Bramborový krém s celerem rozdělíme na porce, na talíři ozdobíme lžící bílého jogurtu a posypeme pažitkou. Bramborový krém podáváme s bílým pečivem.