Den předem pomeleme telecí a jehněčí (nebo hovězí) maso. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Petrželku nasekáme nadrobno.
Do mletého masa přidáme nasekanou cibuli, vejce, půl lžičky čubrici, špetku mleté skořice a římského kmínu, lžíci strouhanky, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Masovou směs prohněteme a přikrytou necháme přes noc v chladničce odležet.
Druhý den si připravíme omáčku, na kterou spaříme a oloupeme rajčata, mrkev oškrábeme, cibule a česnek oloupeme. Všechnu zeleninu potom rozmixujeme. Na olivovém oleji osmahneme rajčatový protlak, abychom ho zbavili kyselosti. Přidáme mix zeleniny, bobkové listy, lžičku cukru, sůl, čerstvě mletý pepř a dusíme.
Z mletého masa vytvarujeme malé kuličky velikosti pingpongového míčku, obalíme je v hladké mouce a osmažíme v rozpáleném oleji. Smažené kuličky vložíme do vroucí omáčky a chvíli podusíme, aby omáčka zhoustla.
Bosenské čufty podáváme s chlebem nebo vařenou rýží či těstovinami. V Bosně podávají čufty s bílým chlebem. Pokrm ozdobíme nasekanou petrželkou.