Mouku prosejeme a do hrnku nalijeme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme droždí, cukr a necháme na teplém místě vykynout.
Když nám kvásek vzejde, nalijeme ho do důlku v mouce, přidáme vejce, špetku soli, vanilkový cukr a povolený tuk na pečení. Vypracujeme těsto a necháme vykynout v teple.
Po vykynutí těsto rozválíme na plát asi 2 cm silný a rozkrájíme ho na stejně velké čtverečky, na které doprostřed dáme podle chuti tvaroh, mák nebo povidla.
Rohy zatočíme tak, aby nám náplň nevytekla.
Babiččiny domácí buchty pokládáme na vyšší plech nebo pekáček vymazaný olejem či zbytkem tukem na pečení vždy zatočenou stranou dolů. Buchty pokládáme těsně vedle sebe a potíráme olejem nebo rozšlehaným vejcem podle uvážení.
Buchty pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 15 minut při 180 °C.
Babiččiny domácí buchty po vychladnutí podáváme ke svačině.