2 ks | cibule | |
40 dkg | čočka | |
2 ks | bobkový list | |
0.3 l | kysaná smetana | |
0.5 lžíce | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
sůl | ||
ocet | ||
na ozdobu | ||
cibule | ||
podle chuti | ||
čerstvé bylinky |
Přebranou čočku opereme a na hodinu namočíme. Přidáme k ní dvě oloupané celé cibule, bobkový list a čočku uvaříme. Cibule i bobkový list vyndáme, vývaru necháme jen do poloviny čočky. V kysané smetaně rozmícháme mouku, čočku zalijeme a chvíli povaříme. Podle chuti čočku osolíme, okyselíme octem nebo citronem, můžeme přidat i pokrájené bylinky - bazalku, libeček, petrželku nebo kopr. Babiččinu čočku nakyselo podáváme s chlebem, opečenou uzeninou a sypeme kroužky osmažené cibule.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Autor:konko
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena