nálev | ||
---|---|---|
300 g | cukr | |
1 l | voda | |
náplň | ||
3 kg | švestky |
Ze začátku to bude chtít trochu času, trpělivosti a třeba i pomocníka pro vypeckovávání. Pak už to půjde velice snadno a rychle. Vypeckované švestky namočíme do většího množství vody, švestky tak dobře propláchneme a snadněji zbavíme několika případných červíků, které jsme při sběru mohli přehlédnout. Mezitím si připravíme cukerný roztok, zhruba 300 g cukru na 1 l vody. Vodu necháme přejít varem a cukr v ní dobře rozpustit. Poté vybíráme švestky z vody sítem a necháme okapat, do připravených a čistých sklenic pak narovnáme půlky švestek tak, aby byly sklenice plné. Zalijeme mírně vychladlým cukerným roztokem a ihned dobře uzavíráme čistými víčky. Švestkový kompot sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena