Brokolici omyjeme a rozebereme na malé růžičky. Růžičky blanšírujeme 3 minuty v malém množství osolené vody, pak vyjmeme, zachytíme odtékající vodu a necháme okapat.
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Omytá rajčata nakrájíme na půl cm silné plátky. Bylinky omyjeme, lístky otrháme. Pár si jich dáme stranou na ozdobení a zbytek jemně nasekáme.
Vejce spolu s kysanou smetanou a citronovou šťávou rozmixujeme dohladka s trochou tekutiny z blanšírování. Přidáme nasekané bylinky a podle chuti osolíme a opepříme.
Růžičky brokolice a plátky rajčat klademe na talíře a mezi každou vrstvu nalijeme trochu bylinkové omáčky. Zbývající omáčkou přelijeme salát a ozdobíme lístky bylinek. Zeleninový salát s bylinkovou omáčkou ihned podáváme.