Troubu si předehřejeme na 200 °C. Z polohrubé a celozrnné mouky, strouhané citronové kůry, vejce a medu (případně javorového sirupu či agáve) uhněteme těsto, které dáme vychladit.
Dýni oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme a vaříme ve vodě, dokud nezměkne. Poté vodu slijeme a dýni rozmixujeme. Přidáme zakysanou smetanu, vejce, mletou skořici, citronovou šťávu, med (případně javorový sirup či agáve) a důkladně promícháme.
Dortovou formu vymažeme máslem a položíme na ni těsto, které následně propícháme vidličkou či špejlí. Okraje těsta upravíme! Poté vlijeme náplň a takto připravený dýňový koláč dáme péct do trouby na 5 - 10 minut při 200 °C. Poté teplotu snížíme podle potřeby na 180 - 150°C a pečeme dalších 30 - 40 minut, dokud nebudou okraje narůžovělé.
Zdravý dýňový koláč na americký způsob necháme vychladnout a můžeme podávat. Kdo má radši sladší, může si do náplně přidat více medu nebo javorového sirupu, ale potom už nebude koláč tak zdravý.