Den předem je třeba vytvořit z jogurtu hustší krémový tvaroh. Připravíme si vyšší nádobu (já použila vázu) a látku, přes kterou budeme nechávat okapat z jogurtu syrovátku. Já použila dětskou látkovou plenu.
Plenku jsem vložila do vázy tak, aby se do ní vešly oba půllitrové jogurty a zároveň mi pod ní zbyl prostor vysoký asi 20 cm, kam bude odkapávat syrovátka. Plenku připevníme gumičkami k okraji, aby se nám neprověsila a spodní okraj se nemáčel v okapané syrovátce. Takto necháme přes noc okapat na chladném místě. Nahoře jogurt přikryjeme, aby neosychal.
Následující den doměkka rozvaříme dvě střední oloupaná a nakrájená jablka a rozmačkáme dva zralé banány. Do mísy nasypeme mouku a smícháme s kypřícím práškem. Přidáme rozmačkané ovoce a připravíme těsto.
Na plech připravíme pečicí papír a na něj těsto rozprostřeme. Pečeme přibližně 20 - 30 minut v troubě asi při 180 °C. Z vychladlého těsta vykrojíme větší kolečka, například podle velkého hrnku.
Rozmixujeme 5 - 6 větších jahod a vzniklou směs dobře smícháme s tvarohem, který již máme připravený ze včerejška. Kolečka vykrojená z korpusu touto směsí pomažeme a spojíme. Dort pomažeme i nahoře a ozdobíme jahodami. Dort dáme vychladit a podáváme.
Jahody lze samozřejmě zaměnit za jiné ovoce, které má dítě rádo. Hladkou mouku můžeme nahradit špaldovou a kypřící prášek jedlou sodou. Jogurt používáme velký, hustý a kvalitní. Zbylou syrovátku můžeme použít například do chleba.
Chuť zdravého dortu se příliš nepodobá dortům, na které jsme zvyklí my dospělí, berte to prosím tak, že je vymyšlený pro chutě ročního dítěte, které zatím nejí sladké.