Houby namočíme do vody. Cibuli oloupeme a spolu s cibulí ji nakrájíme. Hovězí maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na kostky.
V rozpáleném hrnci nechámem slaninu pustit tuk. Vsypeme cibuli a osmahneme ji. Přidáme kostky hovězího, gulášové koření a necháme maso orestovat. Pak maso zalijeme vroucí vodou.
Feferonku a česnek očistíme. Feferonku nasekáme a česnek utřeme. Oboje vložíme k masu a základ guláše osolíme, kořeníme kmínem a dále dusíme.
Zatím si oloupeme brambory a nakrájíme je nadrobno. Zelí pokrájíme.
Když je maso měkké, přidáme zelí, brambory, namočené houby a vaříme, dokud nejsou brambory a houby měkké. Podle potřeby guláš zahustíme, ale obvykle není třeba.
Zbojnický guláš podáváme s tmavým chlebem.