Dýni rozpůlíme, vydlabeme, okrájíme slupku a ozdobným vroubkovaným nožem nakrájíme na kostky nebo menší obdélníčky. Dýni "vhazujeme" do kbelíku s vodou a kyselinou citronovou.
Kompotovaný ananas rozdělíme do 14 omytých sklenic. Kostky dýně (8 - 9kg čisté váhy) necháme okapat na sítu a plníme je do sklenic. Do každé sklenice nahoru nasypeme 3 vrchovaté lžíce cukru a špetku kyseliny citronové. Sklenice zalijeme horkou vodou a uzavřeme.
Dýni sterilujeme 35 - 45 minut na 90 - 95 °C. Výsledný kompot má krásně žlutou barvu, narozdíl od dýně předvařené.
Sladká chuť kompotované dýně záleží na množství cukru a tvrdost na době vaření. Poměrem 3 lžíce a 40 minut na 95 °C připravíme nasládlý a ne příliš měkký kompot.