Snadný recept na přípravu hlavního chodu z jednoho pekáčku. Zapečenou vepřovou krkovičku s bramborem, anglickou smetanou a sýrem Feta podáváme s čerstvou zeleninou.
3 stroužky | česnek |
100 ml | vývar |
600 g | brambory |
1-2 lžíce | čerstvý rozmarýn |
4 plátky | vepřová krkovička |
200 g | sýr feta |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
máslo na vymazání formy | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Plátky vepřové krkovice bez kosti očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Brambory omyjeme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Lístky čerstvého rozmarýnu nasekáme najemno. Zapékací mísu vytřeme silnější vrstvou másla a troubu předehřejeme na 180 °C. Dno zapékací mísy vyložíme polovinou nakrájených brambor, které zlehka osolíme, opepříme a posypeme polovinou rozmarýnu. Na brambory rozložíme plátky masa, které poklademe anglickou slaninou. Další vrstvu tvoří rozdrobený sýr Feta, který posypeme zbývajícími bylinkami a poklademe druhou polovinou brambor. Brambory potřeme olejem, trochu osolíme a opepříme a podlijeme asi 50 ml vývarem. Vše pečeme zakryté při 180 °C. Ke konci pečení zvýšíme teplotu na 200 °C , pokrm odkryjeme a dopečeme do růžova. Zapečenou krkovičku s chutí rozmarýnu, slaniny a sýru podáváme jako teplý hlavní chod.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Tip na víkendový oběd: Vepřová krkovice na smetaně
Vepřové maso na smetaně má jemnou chuť, použité bylinky mu dodají vůni a chuť masa zvýrazní. Připravte si krkovici podle podrobného FOTORECEPTU.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena