Slovenská zelňačka.
3 stroužky | česnek |
sůl | |
2 ks | brambory |
majoránka | |
1 ks | cibule |
kmín | |
bobkový list | |
500 kg | vepřová plec |
mletá sladká paprika | |
sušené houby | |
1 kg | kyselé zelí |
mletý černý pepř | |
300 g | vepřová pečeně |
1-2 ks | uzená klobása |
Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme najemno. Zelí nejprve trochu umyjeme v teplé vodě, aby nebylo moc kyselé a vodu z něj vymačkáme. Překrájíme ho na menší kousky. V hrnci rozhřejeme olej, zesklovatíme cibuli a česnek, přidáme zelí a necháme vše dusit. Zelí zalijeme trochou vody. Maso očistíme. Přidáme ho i s klobásami k zelí. Směs okořeníme. Vložíme houby. Vše vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou.
Během vaření oloupeme brambory a nastrouháme je. Když je maso měkké, vytáhneme jej i s klobásami a dáme stranou. Do polévky vložíme nastrouhané brambory a znovu vaříme. Maso a klobásy nakrájíme na kousky. Polévku zahustíme zápražkou nebo hotovou jíškou a znovu povaříme. Nakonec polévky vložíme kousky masa a klobásy a polévku odstavíme.
Polévku podáváme s chlebem.
autor Makyš
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena