Zámotky z marinované vepřové panenky plněné slaninou a jarní cibulkou podáváme s restovaným chřestem.
2 stroužky | česnek |
2 lžíce | máslo |
1 větvička | rozmarýn |
1 svazek | naťová cibulka |
800 g | vepřová panenka |
100 g | anglická slanina (plátky) |
1 balíček | bílý chřest |
podle potřeby | |
---|---|
4-5 lžic | olej |
podle chuti | |
sůl | |
chilli koření | |
pepř bílý mletý |
Lístečky rozmarýnu rozdrtíme spolu se stroužky oloupaného česneku, zalijeme olejem a ochutíme chilli kořením. Vepřovou panenku nakrájíme na silnější kousky, které rozklepeme na plátky, osolíme, opepříme, promícháme s ochuceným olejem a necháme asi 2 hodiny marinovat.
Jarní cibulky očistíme a hlavičky oddělíme od natě. Chřest oloupeme a asi 10 minut povaříme v osolené vodě. Potom ho rychle ochladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
Na plátky marinovaného masa klademe plátek slaniny, hlavičku cibulky, svineme do zámotku a spojíme jehlou nebo párátkem.
Okapaný chřest svážeme po třech kusech natí cibulky. Na zahřátém oleji zvolna propečeme závitky ze všech stran dorůžova a uchováme na teple. Do výpeku přidáme máslo, na kterém orestujeme svazečky chřestu. P
lněné zámotky z vepřové panenky rozdělíme na porce a podáváme obložené svazečky orestovaného chřestu. Vhodnou přílohou jsou nové brambory a zeleninový salát.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Jak připravit chřest, aby byl dokonale křupavý?
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena